NBN EN 15221-6 & NEN 2699 praktische richtlijnen om de buitenkant van een gebouw op te meten

Bouwdata

okt 1, 2024

NBN EN 15221-6 & NEN 2699 praktische richtlijnen om de buitenkant van een gebouw op te meten

Bij het analyseren van een kantoorgebouw merkte ik onduidelijkheden op in de NBN EN 15221-6  m.b.t. het opmeten van de buitenkant. T.t.z. de norm an sich is vrij duidelijk maar je moet een aantal verschillende pagina’s samenbrengen om echt inzicht te krijgen. Vandaar dit stukje met een aantal praktische richtlijnen.

Voor mensen die niet vertrouwd zijn met deze norm, is er hieronder table 1 terug te vinden met de breakdown van vloeroppervlaktes in een gebouw:

Deze breakdown is verplicht voor alle soorten vloeroppervlaktes.

De norm maakt onderscheid tussen:

  1. Ruimtes die helemaal bedekt en omsloten zijn over hun volledige hoogte. D.i. klassieke binnenruimtes.
  2. Ruimtes die helemaal bedekt zijn maar niet aan alle zijden omsloten over hun volledige hoogte. D.i. inpandige terrassen.
  3. Ruimtes die niet bedekt zijn maar toch een aantal omsluitende elementen bevatten. D.i. uitkragende terrassen.

De “Exterior Construction Area (ECA)” omvat de horizontale oppervlakte van de buitenwanden vanaf de binnenzijde tot aan de buitenkant geteld. De bijhorende figuur 8 uit de tabel toont hoe dit zich meestal voordoet.

Om te kunnen benchmarken moet men een verband leggen tussen de opmeting zoals gedefinieerd in de NBN EN 15221-6 en de NEN 2699 m.b.t. de investerings- en exploitatiekosten van onroerende zaken.

Voor een aantal elementclusters is dit glashelder. Bv.:

  • B1A Fundering kan gekoppeld worden aan de Building Footprint
  • B1B Skelet kan gekoppeld worden aan de Gross Floor Area

Maar aan wat koppel je B1D Gevelafbouw/gevelafwerking in onderstaande situatie?

Ik heb de figuren uit de NBN EN 15221-6 ingetekend in onderstaande schets. Je kan zien dat de Exterior Construction Area (ECA) een Net Floor Area (NFA) omvat.

Nu moet je beseffen dat elementclusters op niveau 3 van de NEN 2699 gebruikt worden om vlug een raming te kunnen opmaken wanneer er enkel een massastudie voor handen is in Stage 1 Preparation & Brief van de RIBA plan of work.

Bij de nacalculatie moet je dit in het achterhoofd houden. In dit prille begin van het ontwerpproces zal men nog niet alle bochten in gedachten hebben zoals ze aangeduid zijn met de stippellijn in onderstaande schets maar zal men eerder een vlakke verticale oppervlakte als gevel beschouwen zoals aangeduid met de volle lijn in onderstaande schets.

M.a.w. bij de nacalculatie zal je dus alle kosten voor de extra glasgevel, vloer- en plafondoppervlakte van het buitenterras, de opstand, borstwerking en bekleding van de gevel relateren aan die vertical effen geveloppervlakte.

Het betreft hier immerse en renovatie van een kantoor waarbij de gevel ontdubbeld werd. Het benodigd budget zal dan ook dubbel zo hoog zijn.

De initiële breakdown in de norm moet dus eigenlijk als volgt uitgebreid worden:

#BouwData #benchmark #EN15221 #NEN2699

Klaar om uw bouwproject naar een hoger niveau te tillen?

BouwData ©

Fruithoflaan 122/91
B-2600 Berchem
+32 (0)498 91 98 96

© All Rights Reserved by PB calc & consult | Algemene voorwaarden